ShopRenter integráció

ShopRenter Plugin beállításának lépései

Maileon ShopRenter Integráció leírás

A Maileon ShopRenter integrációja az automatikus szinkronizációnak köszönhetően kiváló lehetőséget nyújt a hírlevélre feliratkozó vásárlóid adatainak szinkronizálásában, vásárlói megrendelések adatainak átadásában, a kosárelhagyások, félbe hagyott rendelések és az RSS feedek kezelésében. Ráadásul a plugin használata igen egyszerűen, csupán egy rövid beállítási folyamatot kell egyszer elvégezned, utána az adatok folyamatosan átkerülnek a Maileon fiókodba.

Az integráció elkezdéséhez 3 oldalt kell megnyitnod, ahol az egyes funkciókat tudod majd beállítani, amelyeket lentebb lépésről-lépésre összeszedtünk számodra.

1) Saját Maileon fiókod, ami nagy valószínűséggel valami ilyesmi: “https://cegnev-maileon.maileon.com”

2) ShopRenter-es admin felülethttps://shoprenter.hu/admin

3) Maileon Apollo felülete, ahol a két rendszer összekapcsolását állítod be – https://apollo.maileon.hu

A Maileon Shoprenter Plugin kezdő felülete

1. Maileon-ShopRenter API kulcs beállításai

Első lépésként a Maileon Apollo felületére kell belépned, ahol a Maileon fiókod, illetve a ShopRenter-es oldalad adatait kell megadnod, hogy össze tudd kötni a két rendszert.

Először tehát lépj be a saját Maileon fiókodba, majd kattints az oldalt található Beállítások menüpontra, azon belül pedig az API-Kulcsok almenübe. Az ott látható API kulcsot a nagyító ikon használatával tudod megjeleníteni. Ezt kell bemásolnod a Maileon Apollo felületén a ShopRenter Pluginon belül a Maileon API key mezőbe.

Ezt követően lépj be a ShopRenter admin felületére, azon belül pedig a Beállítások / Integrációk / API beállítások részbe. Belépés után először az API státuszt kell engedélyezned, majd az API debugot pedig letiltanod.
Ezt követően, az itt szereplő felhasználó nevet, jelszót és API url-t kell megadnod az Apollo beállítási felületén.

Ha jól adtad meg a szükséges adatokat akkor az Apollo-ban a Maileon synchronisations ponton az egyes átkerülő funkciók alatt a rendszer zöld pipával fogja jelezni a beállítás sikerességét. Ezzel szemben, ha valamilyen probléma lépne fel, a rendszer egy piros x jelzéssel fogja mutatni, hogy valamelyik adat megadása sikertelen volt. Ez esetben ellenőrizd le az adatokat, hogy jól lettek-e beírva, illetve add meg őket újra. Amennyiben az újra beírás sem segített akkor vedd fel a kapcsolatot velünk, szívesen segítünk a beállításokban!

Abban az esetben, ha ezt a műveletet sikeresen elvégezted, a megrendelések, kosárelhagyások és a feliratkozó vásárlók adatai WebHookok segítségével valós időben fognak szinkronizálódni.

2. A ShopRenter WebHook beállítása új megrendeléshez

A következő lépésként a sikeres szinkronizálás elindításához lépj be a ShopRenter admin felületére, azon belül pedig a Marketing fül alatt, az Automatizmusok almenübe. Itt válaszd az Új hozzáadása lehetőséget, majd az eseményeknél a legördülő menüből az Új rendelés feladás lehetőséget, majd kattints a tovább gombra. A cselekmények legördülő menünél válaszd a WebHook lehetőséget, majd ismét kattints a tovább gombra.

A következő felületen több mindent is be kell állítani. Elsőként el kell nevezned az automatizmusodat – lehet tetszőleges, de javasoljuk a maileon_orders megnevezést -, majd a státuszt állítsd engedélyezettre, az időzítés típusát pedig azonnalra.
Az ezután következő két legördülő menüben szereplő feltételeket hagyjd alapértelmezetten, a címzett legyen https://apollo.maileon.hu/webhook/shoprenter. Formátuma maradjon szintén az alapértelmezett – JSON. Az elküldendő adatoknál mindegyik húzd át a jobb oldalra, az üres táblába, majd nyomj fent a mentés gombra.

Shoprenter WebHook beállítási menü új megrendeléshez, teljes nézet

Ezt követően visszadob majd az oldal az automatizmusok felsorolásához, ahol válaszd ki a most létrehozott automatizmust a szerkesztés gombra kattintva.
Ezután lesz lehetőséged az oldal alján Teszt WebHook küldésére. Amennyiben sikeres volt a küldés, a gomb mellett egy „Az adatokat elküldtük a megadott címre” üzenetet fogsz látni. Ha ez megtörtént, az ellenőrzéshez lépj át a Maileon fiókodba.
Az ellenőrzést a Maileon / Listák és Kontaktok / Kontaktesemények fül alatt találod egy shoprenter_orders és egy shoprenter_orders_extended elnevezésű kontakteseményként. Egy megrendelésnél bekerül a két kontakt esemény (orders, orders_extended), illetve a vásárló adatai is átkerülnek és létre jön új kontaktként, ha az email címe még nem szerepelt a Maileon adatbázisában. Ha pedig az email cím már szerepelt kontaktként, akkor az adatai frissítésre kerülnek.

Kontaktesemények a Maileonban

Fontos tudni, hogy megrendelés esetén két kontaktesemény jön létre a Maileonban.
Az egyik a shoprenter_orders, ahova csak egyszer kerül be egy adott megrendelés az összes benne szereplő termékkel.
A másik a shoprenter_orders_extended, ahová pedig termékenként kerül be a megrendelés. Például, ha négy termék szerepelt egy megrendelésben, akkor a megrendelés, termékenként négyszer kerül be a shoprenter_orders_extended eseménybe, külön-külön minden egyes benne szereplő termékkel.

Gratulálunk! Ezzel a lépéssel létre is hoztad az alap integrációt, aminek köszönhetően egyből, valós időben átkerülnek az ügyfeleid rendeléseinek az adatai a Maileon-ba (rendelési azonosító, rendelés dátuma, terméknevek, rendelés összege, szállítási adatok, stb.).

3. A ShopRenter WebHook beállítása megrendelés státusz változtatáshoz

Ha ezzel is megvagy, akkor az első nagy lépésen túl is vagy, ugyanis a rendelési adatok már át is kerülnek a Maileon fiókodba, valós időben, a megrendelés pillanatában!

A következő lépésként ugyanezt a folyamatot kell majd még egyszer elvégezned, azzal a különbséggel, hogy más címzettet, megnevezést és eseményt adsz meg az automatizmus beállításakor a következők szerint.

A státusz váltás beállításához először lépj be a ShopRenter admin felületére, azon belül pedig a Marketing fül alatt, az Automatizmusok almenübe. Itt válaszd az Új hozzáadása lehetőséget, majd az eseményeknél a legördülő menüből a Rendelés állapot váltás lehetőséget, aztán pedig kattints a tovább gombra. A cselekmények legördülő menünél ismét a WebHook lehetőséged válaszd majd.

Shoprenter WebHook beállítási menü megrendelés státusz változáshoz, kicsit közelebbről

Ezt követően elsőként el kell nevezned az automatizmust – lehet tetszőleges, de javasoljuk a maileon_status_change megnevezést -, majd a státuszt állítsd engedélyezettre, az időzítés típusát pedig azonnalra (ugyanúgy, mint ahogyan azt fentebb is tetted).
Az ezután következő két legördülő menüben szereplő feltételeket hagyjd alapértelmezetten, a címzett pedig legyen https://apollo.maileon.hu/webhook/shoprenter/status_change. Formátuma maradjon szintén az alapértelmezett – JSON. Az elküldendő adatoknál pedig az összes mezőt vidd át a jobb oldalra és kattints a fenti mentés gombra.

Ezután visszadob majd az oldal az automatizmusok felsorolásához, ahol válaszd ki a most létrehozott automatizmust a szerkesztés gombra kattintva.
Ezt követően lesz lehetőséged az oldal alján Teszt WebHook küldéséreAmennyiben sikeres volt a küldés, a gomb mellett egy „Az adatokat elküldtük a megadott címre” üzenetet fogsz látni. Ha ez megtörtént, akkor az ellenőrzéshez lépj át a Maileon fiókodba. Ezt az eseményt a Maileon / Listák és kontaktok / Kontaktesemények fül alatt találod shoprenter_status_change elnevezéssel.

Ennek köszönhetően tehát nem csak a rendelések érkeznek át a Maileon fiókodba, hanem az egyes rendelések későbbi státuszváltozásai is. Tehát például ha valaki úgy rendelt egy terméket, hogy azt még nem fizette ki a rendelés pillanatában, akkor “Függőben lévő” státusszal kerül át a megrendelés a fiókodba. Ellenben, ha később kifizeti a rendelését és átváltozik a státusza “Fizetett”-re, akkor ez egyből, automatikusan át fog kerülni a Maileon fiókodba is, hogy tudd, ki az a kontaktod, aki kifizette már a rendelését és ki az, akinek még erről emlékeztető, fizetési felszólító levelet kell küldened.

4. A ShopRenter WebHook beállítása félbehagyott rendelés eseményhez (kosárelhagyás bekapcsolása)

Kosárelhagyás megvalósításához be kell állítanod először egy olyan automatizmust ami szintén WebHook segítségével fogja átadni a félbehagyott rendelési adatokat.
Első lépésként itt is a ShopRenter admin felületére kell belépned. Az admin felületen belül a Marketing fül alatt, az Automatizmusok almenübe kell elnavigálnod. Itt válaszd az Új hozzáadása lehetőséget, majd az eseményeknél a legördülő menüből a Rendelés félbehagyás lehetőséget, aztán pedig kattints a tovább gombra. A cselekmények legördülő menünél válaszd a WebHook lehetőséget, majd ismét kattints a tovább gombra.

Ezt követően elsőként el kell nevezni az automatizmust – lehet tetszőleges neve is, de javasoljuk a maileon_abandoned_carts megnevezést. Ezután a státuszt állítsd engedélyezettre, az időzítés típusát időzítettre, az időzítést pedig 2 órára. Az ezután következő két legördülő menüben szereplő feltételeket hagyjd alapértelmezetten, a címzett pedig legyen https://apollo.maileon.hu/WebHook/shoprenter/abandoned_carts. Formátuma maradjon szintén az alapértelmezett – JSON. Az elküldendő adatoknál pedig az összes értéket húzd át az üres, jobb oldali mezőbe, majd kattints a fenti mentés gombra.

Shoprenter WebHook beállítási menü megrendelés státusz változáshoz, kicsit közelebbről

Gratulálunk! Sikeresen beállítottad a WebHookot, ami az első kosárelhagyáskor automatikusan létrejön, és megtalálod majd a Maileon fiókodban shoprenter_abandoned_carts_WebHooks nevű kontakteseményként. Ebbe az eseménybe kerülnek át tehát a félbehagyott rendelések adatai.

5. Termék RSS összeállítása

Az utolsó lépés a teljes integrációhoz egy termék RSS feed összeállítása, ami kiváló lehetőséget nyújt termékeid könnyű és gyors kezelésére a hírleveleid összeállítása során.

Ehhez a Maileon Apollo rendszerébe kell belépned, amit ugye a https://apollo.maileon.hu címen keresztül érsz el. A termék RSS összeállításához a Make RSS feeds gombra kell kattintanod, ami átnavigáltat egy új oldalra, ahol a ShopRenter Products List látható. Alul táblázatos formában felsorolásra kerülnek a ShopRenter webshopodban található termékeid, illetve a felső részbe kerülnek azok a termékek, amik kiválasztásra kerülnek az RSS feed gyártása céljából.

Lista készítéséhez csupán az Add to RSS list gombot kell használnod, míg ha valamit ki szeretnél venni belőle, akkor csupán a Delete gombot kell használnod.

Fontos viszont, hogy nem csak egy, hanem akár 16 listát is létrehozhatsz. Ezeket majd a fent szerepelő RSS List#1 legördülő menüből tudod kiválasztani. A kívánt lista megnyitásához csupán válaszd ki a szükségeset és használd a Select gombot. A felső sarokban szereplő Show RSS Feed url használatával pedig az éppen kiválasztott termék lista részletesebb adatait tudod megtekinteni, míg a Back gombra kattintva pedig visszaléphetsz az előző felületre.

RSS lista az Apolloban

Ezekkel a lépésekkel 100%-osan összekapcsoltad a ShopRenter-es webáruházadat a Maileon-nal!

Mostantól valós időben, egyből, automatikusan át fognak kerülni a rendeléssel, rendelés félbehagyással illetve státusz változással kapcsolatos adatok a Maileon fiókodba. Ezek az adatok pedig nagy segítségedre lesznek abban, hogy személyre szabottan tudjál kommunikálni a feliratkozóiddal, illetve emailek segítségével után tudd követni az egyes vásárlóidat.

Amennyiben valamelyik lépés nem volt egyértelmű számodra, vagy további kérdésed merült fel az integrációval kapcsolatosan keress minket a segitseg@maileon.hu email címen keresztül!

Elakadtál valahol?

Vedd fel velünk a kapcsolatot, csapatunk szívesen segít Neked az integráció beállításában