Shopify integráció

Shopify Plugin beállításának lépései

Maileon Shopify Integráció leírás

A Maileon Shopify integrációja az automatikus szinkronizációnak köszönhetően kiváló lehetőséget nyújt számunkra a beérkező feliratkozók, regisztrálók kontaktjainak, hozzájuk fűződő eseményeinek egyszerű és gyors kezelésében, nyomon követésében, a vásárlói események átadásában, a kosárelhagyások és az RSS feedek kezelésében! Ráadásul a plugin használata igen egyszerű, hisz a telepítés után egy gombnyomásra a kezelő oldalra juthatunk, ahol a következő lépéseket kell tennünk.

1. Maileon integration settings

Integration settings felülete

A vásárlónak csupán jeleznie kell a Maileon felé, egy autentikációs kulcs igénylését, amit ezután a kezelő felület első részénél a Maileon Auth key mezőnél kell beillesztenie. Beillesztés után a rendszer automatikusan leellenőrzi a megadott kulcs helyességét, majd a háttérben webhookokat állít be a Shopify webshop és a Maileon között. Amennyiben a webhookok beállítása sikeres volt, a Customers integration és az Orders integration mező mellett egy OK felirat jelzi ennek sikerességét.

Ezt követően, ha a Shopify webshopba bekerül egy új felhasználó, akkor az kontaktként automatikusan átkerül a Maileon rendszerébe is. Ez kontaktonként és egészében is ellenőrizhető. Egyik módja a Listák és Kontaktok fül alatti kontaktoknál egy címre kattintva a Shopify_NL mező megtekintése, amennyiben itt Igaz állítás szerepel, úgy láthatjuk, hogy az adott e-mail cím az api segítségével került a rendszerbe. Csoportos ellenőrzés szükségessége esetén pedig egy egyszerű szűrés létrehozásával könnyedén elvégezheti azt a felhasználó. Így pedig nem csak a regisztrációk szinkronizációja lesz sokkalta gyorsabb, de az ellenőrzés folyamata is könnyen elvégezhető.

Megrendeléskor és kosárelhagyáskor átadott adatok

Illetve, ha a Shopify webshopban történik egy megrendelés vagy más egyéb esemény – például egy kosárelhagyás -, akkor kontakteseményként az is automatikusan átkerül a Maileon rendszerébe. Ennek ellenőrzését pedig szintén a Listák és Kontaktok fül alatt, a kontakeseményeknél végezhetjük. Ugyanis minden olyan esemény, ami a Shopifyből jött szerepelni fog shopify abandoned carts vagy shopify orders kontakteseményként.

Ezen kívül – a delete integration gomb használatával – lehetőség nyílik még új Maileon api kulcs használatára is, ami hasznos lehet üzleti tevékenységünk elkülönítésére, adatbázisaink külön történő kezelésére. De a már meglévő webhookok leállítására is használhatjuk ezt a lehetőséget. Ez hasznos lehet abban az esetben, ha valamilyen okból kifolyólag probléma lépett fel rendszerünkben és a már futó folyamatot szeretnénk leállítani a további problémák elkerülése végett.

2. Abandoned cart settings

Kosárelhagyások időzítésének felülete

A második rész az oldalon az Abandoned Cart settings, ahol be lehet állítani, hogy kosár elhagyás esetén milyen időzóna szerint, hány nap múlva, hány órakor kerüljön át az esemény a Maileon rendszerébe. Ez egy igen hasznos lehetőség, hisz egy megfelelően beállított trigger levelezéssel többletmunka nélkül tudjuk értesíteni vásárlóinkat félbehagyott vásárlásukról. A háttérben óránként vizsgálja a rendszer, hogy történt-e a Shopify webshopban kosár elhagyás és sikeres vizsgálat esetén eltárolja a plugin adatbázisában annak adatait és beállítja, hogy mikor kerüljenek azok át a Maileon rendszerébe. Ezt a fent említett beállítások alapján számolja ki és a kosár elhagyás adatai addig kerülnek tárolásra, míg át nem küldi azokat a Shopify a Maileonhoz. A megfelelő működés érdekében ugyanakkor fontos, hogy a beállítás során pontos időzónát adjunk meg a Timezone rublikában, hisz a rendszer számára az alappontot az adja meg!

3. Products RSS compilation

RSS feed összeállító felülete

A kezelő felület harmadik része a Products RSS compilation egy gyűjtő rész, ahol táblázatos formában látható az összes Shopify webshopban található termék. Mint az látható a termékek darabszámának megjelenítését a show lenyíló ablakra kattintva tudjuk szűkíteni és bővíteni is, illetve a search mező alkalmazásával szűrni is van lehetőségünk, amennyiben pontosabb paraméterrel rendelkezünk a keresett terméket illetően. A táblázat alapjába véve a termék ID-ját és nevét jeleníti meg a számunkra. Ugyanakkor a táblázat egyes soraira kattintva lehetőségünk van egy vagy több termék kiválasztására is. A kiválasztott termékekből a Make RSS gombra kattintva egy RSS feed készül, melyet a táblázat alatt található Feed url mezőnél megtekinthetünk. Ez több szempontból is hasznos. Alaposabb információkat kaphatunk a termékkel kapcsolatban, hisz innen automatikus elérési utat kapunk a webshopban szereplő termékhez. Illetve így készíthetünk termék RSS feed-et is, melyet a Maileon szerkesztő felületén könnyedén fel is tudunk használni.