Tudtad, hogy a #maradjotthon felhívás mellett a számítógépeddel segítheted a koronavírus ellenszerének felfedezését?

Twitter üzenetből indult, napjainkban már a globális összefogás egyik eleme a Folding@home nevű PC-kre fejleszett applikáció

Tedd meg, amit megtehetsz – más sem hallunk napjainkban. A jelen esetben azonban a legtöbb, amit tehetünk, ha otthon maradunk és csak a legszükségesebb, halaszthatatlan teendők elvégzése miatt mozdulunk ki. Vannak azonban más, új utak is, ha segíteni szeretnénk a koronavírus elleni küzdelmet, például azzal, ha virtuális teret és szó szerint energiát biztosítunk az ellenszerért folytatott kutatásokhoz. Ehhez nem kell más, mint egy jó PC és a Folding@home nevű app. 

A kezdeményezés az Nvidia nevű grafikus processzorokat gyártó cég Twitter üzenetével indult, amellyel elsősorban PC játékosokat céloztak meg, akik jellemzően nagy teljesítményű gépeket használnak. Az üzenetben arra kérték őket, töltsék le a Folding@home nevű applikációt, olyan nemzetközi hálózatot létrehozva ezzel, ami összekapcsolódik a kutatók bonyolult és töménytelen energiát felemésztő számítástechnikai műveleteivel. A rendszer az új energiaforrások belépésével képes arányosabban eloszlatni a terhelést, gyorsabbá és hatékonyabbá téve így a koronavírus elleni harcban részt vevő kutatók munkáját.

A felhívás néhány héten belül óriási népszerűségre tett szert, a folyamatosan bővülő géphálózatban pedig már nemcsak gamerek, hanem mindenki más is részt vesz, akinek PC-je alkalmas rá. A Tom’s Hardware szerint a hálózat így már jóval erősebb, mint a világ hét legnagyobb kapacitású szuperszámítógépe összesen.

A Folding@home ráadásul tesz is azért, hogy minél összetartóbb, tudatosan építkező közösséget hozzon létre. Honlapjukon nemcsak az alkalmazás letöltésére bíztatnak, hanem arra is, hogy oszd meg személyes háttérsztroidat, népszerűsítsd a programot egyedi profilképpel, és a Gyakori kérdések mellett adományozhatsz is – míg a program történetét és korábbi mérföldköveit, valamint a legújabb eredményeket is nyomon követheted.