A/B tesztelés a Maileon rendszerében

A Maileon rendszerében a tesztelés előfeltétele, hogy az alaplevél (vagy kontroll levél) teljes mértékben elkészüljön, és a minőségbiztosításig az összes kiküldés előtti lépés el legyen sikeresen végezve. Amikor kész a levél, a kiküldések fül > vázlatok menüpontban található levelek közül ki kell választani a tesztelésre szánt levelet és megnyomni a kék és piros színnel ellátott, két irányba mutató nyíl ikont.

Kétféle tesztelési metódus áll rendelkezésre

  • Szimmetrikus teszt során az adatbázist a változóknak megfelelő számú részekre osztja el a rendszer. Annyiféle levelet generál, amennyi változó beállításra kerül.
  • Asszimterikus teszt során a tesztlevelek csak az adatbázis egy részére (relatív vagy pontosan megadott) kerülnek kiküldésre, és a fennmaradó listára küldhető a győztes változat, akár automatikusan akár manuálisan.

Az előnézet generálással megtekinthető, hogy  kiknek fog kimenni a teszt, és egy-egy lista hány kontaktot tartalmaz.

Az A/B változatok létrehozása után a levelezés szétválik több elemre. Ezek egyenként szerkeszthetőek és küldhetőek, hasonlóan az átlagos hírlevelekhez. A szerkesztés (tesztelendő módosítások beállítása) után a szokásos módon küldhetőek ki. A statisztikában viszont egy levelezésként és tesztenként is mérhetőek lesznek az eredmények.